You have the right to receive a “Good Faith Estimate”
explaining how much your health care will cost

Under the law, health care providers need to give patients who don’t have certain types of
health care coverage or who are not using certain types of health care coverage an
estimate of their bill for health care items and services before those items or services are
provided.

* You have the right to receive a Good Faith Estimate for the total expected cost of
any health care items or services upon request or when scheduling such items or
services. This includes related costs like medical tests, prescription drugs,
equipment, and hospital fees.

* If you schedule a health care item or service at least 3 business days in advance,
make sure your health care provider or facility gives you a Good Faith Estimate in
writing within 1 business day after scheduling. If you schedule a health care item
or service at least 10 business days in advance, make sure your health care
provider or facility gives you a Good Faith Estimate in writing within 3 business
days after scheduling. You can also ask any health care provider or facility for a
Good Faith Estimate before you schedule an item or service. If you do, make sure
the health care provider or facility gives you a Good Faith Estimate in writing within
3 business days after you ask.

* If you receive a bill that is at least $400 more for any provider or facility than your
Good Faith Estimate from that provider or facility, you can dispute the bill.

* Make sure to save a copy or picture of your Good Faith Estimate and the bill.

For questions or more information about your right to a Good Faith Estimate, visit

www.cms.gov/nosurprises/consumers, email FederalPPDRQuestions@cms.hhs.gov, or call
1- 800-985-3059.




PRIVACY ACT STATEMENT: CMS is authorized to collect the information on this form and
any supporting documentation under section 2799B-7 of the Public Health Service Act, as added
by section 112 of the No Surprises Act, title I of Division BB of the Consolidated Appropriations
Act, 2021 (Pub. L. 116-260). We need the information on the form to process your request to
initiate a payment dispute, verify the eligibility of your dispute for the PPDR process, and to
determine whether any conflict of interest exists with the independent dispute resolution entity
selected to decide your dispute. The information may also be used to: (1) support a decision on
your dispute; (2) support the ongoing operation and oversight of the PPDR program; (3) evaluate
selected IDR entity’s compliance with program rules. Providing the requested information is
voluntary. But failing to provide it may delay or prevent processing of your dispute, or it could
cause your dispute to be decided in favor of the provider or facility.

Your Rights and Protections Against Surprise Medical Bills

When you get emergency care or get treated by an out-of-network provider at
an in-network hospital or ambulatory surgical center, you are protected from
surprise billing or balance billing.

What is “balance billing” (sometimes called “surprise billing”)?

When you see a doctor or other health care provider, you may owe certain out-of-pocket costs,
such as a copayment, coinsurance, and/or a deductible. You may have other costs or have to
pay the entire bill if you see a provider or visit a health care facility that isn’t in your health
plan’s network.

“Out-of-network” describes providers and facilities that haven’t signed a contract with your
health plan. Out-of-network providersmay be permitted to bill you for the difference between
what your plan agreed to pay and the full amount charged for a service. This is called “balance
billing.”This amount is likely more than in-network costs for the same service and might not
count toward your annual out-of-pocket limit.

“Surprise billing” is an unexpected balance bill. This can happen when you can’t control who is
involved in your care—like when you have an emergency or when you schedule a visit at an in

network facility but are unexpectedly treated by an out-of-network provider.

You are protected from balance billing for:

Emergency services

If you have an emergency medical condition and get emergency services from an out-of
network provider or facility, the most the provider or facilitymay bill you is your plan’s in
network cost-sharing amount (such as copayments and coinsurance). You can’t be balance
billed for these emergency services. This includes services you may get after you’re in stable
condition, unless you give written consent and give up your protections not to be balanced
billed for these post-stabilization services.




[Insert plain language summary of any applicable state balance billing laws or requirements OR
state-developed model language as appropriate]

Certain services at an in-network hospital or ambulatory surgical center

When you get services from an in-network hospital or ambulatory surgical center, certain
providers there may be out-of-network. In these cases, the most those providers may bill you is
your plan’s in-network cost-sharing amount. This applies to emergency medicine, anesthesia,
pathology, radiology, laboratory, neonatology, assistant surgeon, hospitalist, or intensivist
services. These providers can’t balance bill you and may not ask you to give up your protections
not to be balance billed.

If you get other services at these in-network facilities, out-of-network providers can’t balance
bill you, unless you give written consent and give up your protections.

You’re neverrequired to give up your protectionsfrom balance billing. You also
aren’trequired to get care out-of-network. You can choose a provider or
facility in your plan’s network.

[Insert plain language summary of any applicable state balance billing laws or requirements OR
state-developed model language regarding applicable state law requirements as appropriate]

When balance billing isn’t allowed, you also have the following
protections:

* You are only responsible for paying your share of the cost (like the copayments, coinsurance,
and deductiblesthat you would pay if the provider or facility was in-network). Your health
plan will pay out-of-network providers and facilities directly.

* Your health plan generally must:

o Cover emergency services without requiring you to get approval for services in
advance (prior authorization).

o Cover emergency services by out-of-network providers.

o Base what you owe the provider or facility (cost-sharing) on what it would pay an
in-network provider or facility and show that amount in your explanation of
benefits.

o Count any amount you pay for emergency services or out-of-network services
toward your deductible and out-of-pocket limit.

If you believe you’ve been wrongly billed, you may contact
https://www.njconsumeraffairs.gov/pages/file-a-complaint-old.aspx



Visit www.cms.gov/nosurprises for more information about your rights under federal law.



